اجاره انبار مانند هر نوع فعالیت دیگری نیاز به تفکر و بررسی دارد. بنابراین به مشتریان توصیه میکنیم که برای انتخاب انبار مناسب خود نکات زیر را در نظر بگیرند.
- امنیت انبار
یکی از اولین نکاتی که مشتریان در اجاره انبار به آن توجه میکنند بحث مسائل امنیتی است. مجهز بودن انبار به امکانات حفاظتی دغدغه بسیاری از مشتریان است. برای تهیه لوازمی که در انبار نگهداری میشود هزینه و وقت بسیاری صرف میشود بنابراین حفظ و نگهداری آنها در مقابل خطرات احتمالی مانند سرقت از جمله مواردی است که مشتریان برای تامین کردن آن بسیار تلاش میکنند.
- فاصله تا شهرهای بزرگ
جا به جایی سریع و به موقع رسیدن به مقصد برای همه مردم موضوعی درخور توجه است. افرادی که قصد اجاره انبار دارند بهتر است به دنبال مکانی باشند که فاصله آن از شهر مورد نظرشان کم باشد تا آنها بتوانند سریع تر و راحت تر وسایل خود را انتقال دهند.
- دسترسی سریع و آسان به راههای جاده ای
دسترسی راحت به اتوبان ها و یا جاده های بین شهری برای انبار امتیاز مهمی است. زیرا هرچه فاصله انبار تا جاده اصلی کمتر باشد حمل و نقل کالا بهتر و با سرعت بیشتری انجام میشود.
- برخوردار بودن از امکانات شهری مانند تلفن، آب، گاز، برق و سیم ارت
به طور قطع هرچه امکانات یک انبار بیشتر باشد مشتریان تمایل بیشتری برای اجاره آن دارند. از انبار به منظورهای متفاوتی استفاده میشود. بنابراین مشتریان به امکاناتی مانند آب، برق و گاز برای انجام فعایتهای خود نیاز دارند.
- رعایت نکات بهداشتی برای پاکیزه نگه داشتن وسایل
محیط انبار از نظر بهداشتی باید تمیز و قابل قبول باشد و به خصوص در مواردی که نگهداری مواد غذایی در انبار انجام میشود ضد عفونی کردن محیط انبار و رفع هرگونه آلودگی میکروبی از جمله اقدامات لازمی است که در مورد انبارها میبایست انجام شود.
- قیمت مناسب
هزینه اجاره در انبارها با توجه به کاربری و امکاناتی که در اختیار مشتریان میگذارند متفاوت است. هرچه اندازه انبار و یا دسترسی به اتوبانها از محل انبار بیشتر باشد بر روی هزینه اجاره آن تاثیر گذار است.
- ابعاد، حجم و اندازه انبار
انبارهای مختلف بنا به شرایط و نوع استفادهای که دارند در ابعاد و اندازه های متعددی ساخته و در اختیار متقاضیان قرار داده میشوند.
- امکان تردد خودروهای حمل بار به صورت شبانه روز
اگر خودروهای حمل بار امکان تردد در جاده ها در تمام ساعات شبانه روز را داشته باشند و بتوانند به صورت تمام وقت حمل و نقل کالا را به انبار انجام دهند میتوانند در کار خود رشد و پیشرفت بیشتری داشته باشند.
- داشتن مجوزهای قانونی اتحادیه و اصناف
برای انجام هر شغلی و راه اندازی هر مرکز تجاری و یا اداری نیاز به اخذ مجوزهای قانونی دارید که میتوانید با مراجعه به اتحادیه و مراکز مشخصی که برای هر شغل در نظر گرفته شده نسبت به مراحل اخذ مجوز اقدام کنید.
- داشتن کارگران حرفه ای و با تجربه
افراد کارآزموده و با تجربه در هر زمینه ای میتوانند خدمت رسانی بهتری به سازمان خود داشته باشند.
- کاربری مناسب برای مشاغل مختلف
انباری که فقط برای یک منظور خاص ساخته میشود مسلما نمیتواند برای هر شغلی مورد استفاده قرار گیرد. بعضی انبارها تک منظوره و برخی دیگر چند منظوره هستند و برای مشاغل مختلف میتوان از آنها استفاده کرد.
- امکانات انبار
هر انباری می بایست با توجه به نوع کاربری دارای حداقل امکانات و لوازم مناسب برای انجام فعالیت باشد. به طور مثال ممکن است انباری که در آن مواد غذایی فاسد شدنی نگه داشته میشود میبایست مجهز به یخچال و سرد خانه های بزرگی باشد که بتواند از مواد غذایی در دمای مناسب نگهداری کند.
اگر در انبار از کپسول های استیلن نگهداری و حفاظت میکنید بهتر است در مورد آنها آگاهی بیشتری داشته باشید.
- کپسول ها بایستی به صورت عمودی و در مکانی مجهز به سیستم تهویه نگهداری شوند.
- در هنگام کار آنها را به جایی مثل دیوار ببندید.
- در صورت یخ زدن شیر فلکه، آن را به وسیله آب گرم باز کنید.
- به یاد داشته باشید هیچ گاه کپسول را در حالت خوابیده و افقی استفاده نکنید.
- هیچ گاه مواد روغنی را در نزدیکی شیر فلکه قرار ندهید.
- هیچ گاه به کپسول فشار و یا ضربه وارد نکنید.
- پس از استفاده، کپسول را در جای مناسب خود و به دور از گرما قرار دهید.
- در هنگامی که از کپسول استفاده نمیکنید کلاهک آن را بگذارید.
اگر در انبار از بشکهها و یا ظروف حاوی مایعات خطرناک و قابل اشتعال نگهداری میکنید موارد زیر را حتما در انتخاب انبار برای اجاره رعایت کنید.
- کف، سقف و بدنه انبار از مصالح نسوز و غیر قابل نفوذ ساخته شده باشند.
- کف انبار شیب مناسبی داشته باشد و بتواند آب را به داخل حوضچه مخصوص هدایت کند تا آب در سطح انبار جمع نشود.
برای نگهداری بشکه های حاوی مایعات خطرناک به نکات زیر توجه کنید.
- بشکه های حاوی مایعات بایستی در سکوهایی از جنس سیمان، بتن و یا آجر نگهداری شوند.
- بشکه های حاوی اسید را بایستی در محیط خنکی نگهداری کنید تا در اثر گرما آتش نگیرند. گاهی اوقات درپوش بشکهها را باز کنید و مجددا ببندید.
- بشکههای خالی شده را در مکانی جداگانه و به دور از بشکه های پر نگهداری کنید.
- قبل از پر کردن بشکه ها از سالم بودن آنها و نداشتن نشتی اطمینان حاصل کنید.
اگر در انبار ظروف حاوی اسید را نگهداری میکنید موارد زیر را رعایت کنید.
- برای انبار کردن ظروف حاوی اسید، هر یک از آنها را به طور جداگانه در سبد یا جعبهای نگهداری کنید.
- ظروف حاوی اسید را در اتاقهایی که کف پوش بتونی دارد و با ماده ضد اسید عایق شده است نگهداری کنید.
- از روی هم چیدن ظروف حاوی اسید خودداری کنید ولی میتوانید آنها را در قفسه های رو هم گذاشته شده قرار دهید.
- برای نقل و انتقال ظروف حاوی اسید به داخل و یا خارج از انبار از چرخ دستی استفاده کنید.
برای ذخیره مواد شیمیایی خشک در انبار حتما نکات زیر را رعایت کنید.
- اگر حجم مواد شیمیایی زیاد است بایستی آنها را در سیلوهایی ذخیره کنید که مواد از انتهای آن قابل استفاده و برداشت باشند.
- اگر کارگران به داخل سیلوها رفت و آمد دارند بایستی از وسایلی مانند عینک، ماسک و کلاه مخصوص استفاده کنند.
اگر در انبار مواد منفجره تولید و یا ذخیره میکنید مواد منفجره را در یک حصار خاکی نگهداری کنید.
اگر در انبار مصالح ساختمانی نگهداری میکنید موارد ایمنی زیر را رعایت کنید.
- مصالح را در لبه پرتگاه و یا نزدیک دهانه چاه نگهداری نکنید.
- آجر و یا سفال را با ارتفاع بیش از دو متر نگهداری نکنید و اطراف آن را محصور کنید تا ریزش نکند.
- شن، ماسه و خاک را در کنار تیغهها و دیوارها نگهداری نکنید. ممکن است در اثر فشار، دیوار فرو بریزد.
- انبار شن و ماسه و سنگ را به طور دائم بازدید کنید تا به موقع از خطرات ریزش سنگ و یا شن و ماسه اطلاع پیدا کنید.
- کیسههای سیمان و گچ را با احتیاط بر روی هم قرار دهید.
محل انبار باید طوری باشد که در مواقع ضروری بتوان به بیرون از ساختمان راه پیدا کرد. برای عبور ماشینهای آتش نشانی و یا خودروهای امدادی باید مسیری از انبار به سمت بیرون ساختمان در نظر بگیرید. میتوانید علائم هشدار دهنده را به زبان فارسی بر روی در و دیوارهای انبار نصب کنید و افراد را از خطرات ناشی از آتش سوزی، برق گرفتگی و یا مواد سمی آگاه کنید. در انبارها میبایست لوازم اولیه اطفاء حریق و همین طور کلید ضد جرقه با رعایت نکات اصولی و ایمنی نصب شود. در محوطه انبار از ریختن خرده چوب، کاغذ و مواد قابل اشتعال پرهیز کنید. کارگرانی که در انبار مشغول به کار هستند باید با روشهای اولیه اطفاء حریق مانند سرد کردن، خفه کردن و یا رقیق کردن هوا آشنایی داشته باشند.
هزینه اجاره انبار به عوامل مختلفی بستگی دارد که برای آشنایی بیشتر با فاکتورهای مهم و تاثیر گذار در آن نکاتی را مطرح میکنیم.
- متراژ زمین انبار
انبارها از نظر متراژ و اندازه بنا بسیار متنوع هستند. حجم و مقدار فضای مورد استفاده برای مشتریان در قیمت انبار بسیار موثر است. بعضی از انبارها از 100 متر مربع تا متراژهای خیلی بیشتر را سرویس دهی میکنند و اندازه برخی دیگر از 50 متر مربع شروع میشود. هرچه فضای انبار برای ذخیره و نگهداری کالا بیشتر و بزرگتر باشد هزینه اجاره آن بیشتر میشود. طراحی داخلی انبار موضوع مهمی است. بهینه بودن فضای انبار و عدم وجود پرتی در فضای قابل استفاده از انبار میتواند بر روی قیمت اجاره آن موثر باشد.
- نوع استفاده و کاربری انبار
انبارها با توجه به نوع کاربری و استفاده ای که از آنها میشود بسیار متنوع هستند. خاص منظوره بودن انبار بر روی هزینه انبار تاثیر گذار است. انبارهایی که به لحاظ موقعیت و فضای ذخیره میتوانند برای هر نوع کالایی مورد استفاده قرار بگیرند و برای هر شغلی مناسب هستند مسلما توجه مشتریان بیشتری را به خود جلب میکنند. در مقابل آنها، انبارهایی هستند که فقط برای نگهداری یک یا چند نوع کالا میتوان از آنها استفاده کرد. به طور مثال برای نگهداری مواد غذایی انبار میبایست مجهز به یخچال و سردخانه باشد و یا از تابش مستقیم نور خورشید به مواد غذایی جلوگیری کند.
- امکانات انبار
یکی از عوامل موثر بر روی قیمت اجاره انبارها داشتن امکانات متنوع است. هرچه انبار مجهزتر باشد و امکانات بیشتری داشته باشد قیمت اجاره آن بیشتر میشود. امکانات به دو دسته کلی تقسیم میشوند. برخی از آنها امکانات شهری هستند مانند آب، برق، گاز و سیم ارت که برای متقاضیان اجاره انبار بسیار مهم و ضروری است. دسته دیگری از امکانات شامل تجهیزات امنیتی و کنترلی میشود که برای مشتریان بسیار حائز اهمیت است. یا به طور مثال امکاناتی مانند دستگاه ها و وسایل گرمایشی و یا سرمایشی متناسب با نوع کالای ذخیره شده در انبار میتواند در قیمت انبار بسیار تاثیر گذار باشد.
- در دسترس بودن انبار به مسیرهای جاده ای
برای مشتریان در دسترس بودن مکان انبار موضوع بسیار مهمی است. با توجه به نوع کالایی که به انبار حمل و نقل میشود و همین طور زمان تحویل بار، این موضوع برای مشتریان مهم است که در زمان مناسب بتوانند کالاهای خود را به انبار تحویل دهند. بنابراین نزدیک بودن مکان انبار به شهرهای بزرگ و یا بنادر از جمله مزایای آن به شمار میآید و همین طور امکان دسترسی به جاده های برون شهری و راههای ارتباطی از جمله موارد دیگری است که میتواند برای مشتریان هزینهبر باشد.
- برخورداری از نیروی مجرب و حرفه ای
داشتن نیروهای حرفه ای و کارامد میتواند به مشتریان در انتخاب انبار مورد نظرشان کمک کند. کارگران با تجربه همیشه در انجام دادن کارها حرفهای عمل میکنند و سرعت عمل بیشتری دارند و این موضوع برای مشتریان بسیار با اهمیت است.
مشتریانی که قصد اجاره انبار را دارند بهتر است قبل از عقد قرارداد مکان مورد نظر را کاملا بررسی کنند و از مفاد قرارداد اطلاع داشته باشند. جهت آشنایی بیشتر مشتریان موارد مهمی که در قرارداد ذکر میشود را مطرح میکنیم.
موارد زیر در انواع قراردادهای اجاره انبار مطرح میشوند.
- ماده اول (طرفین قرارداد)
به طور معمول هر قراردادی شامل بخش معرفی افراد و مشخصات فردی و شناسنامه ای آنها میشود که در ضمن آن افراد میبایست نام و نام خانوادگی خود، شماره شناسنامه، نام پدر، تاریخ تولد، محل صدور شناسنامه و آدرس محل سکونت را در فرم تکمیل و امضا کنند.
- ماده دوم (مورد اجاره)
در این بند از قرارداد توضیح دقیق و مشخصی از موردی که برای اجاره در نظر گرفته شده ارائه میشود که روشنگر موضوع اجاره نامه بین طرفین است. در این قسمت ظرفیت و یا تعداد انبارها به همراه مشخصات ظاهری و یا امکانات آنها شرح داده میشود. به طور مثال از جملاتی مانند چند باب انبار دارای امکانات بهداشتی، کولر، آبگرم کن استفاده میشود. این توضیحات به مشتری در تصمیمگیری کمک میکند و امکانات و شرایط انبار را به تصویر میکشد.
- ماده سوم (مدت اجاره)
مدت زمان اجاره همراه با ذکر تاریخ و روز برای آغاز و پایان قرارداد میبایست مشخص گردد. همین طور شرایط تمدید و یا تحویل انبار باید ذکر شود. برای مثال از جملاتی مانند از تاریخ ../../..13 تا تاریخ ../../..13 در این بند برای تعیین روز و مدت اعتبار قرارداد اجاره انبار استفاده میشود.
- ماده چهارم ( مال الاجاره)
مبلغ پرداختی به ازای مدت اجاره به طور کاملا واضح و به صورت عددی با واحد پولی ریال میبایست در این قسمت درج شود و نوع پرداخت و زمان آن نیز مشخص گردد. به طور معمول اگر نیاز به ارائه فاکتور پرداخت باشد و یا شرایط دیگری لازم به اجرا باشد میبایست در این قسمت مطرح شود و به اطلاع هر یک از طرفین قرارداد برسد.
- ماده پنجم (سایر موارد)
هر موضوع و درخواستی که از جانب طرفین مطرح شود و مشمول موارد ذکر شده در بندهای بالا نباشد لازم است که در این بند گنجانده شود. به طور مثال شرایطی که قرارداد را فسخ میکند همراه با توضیحات کامل میبایست مطرح شوند یا به طور مثال اگر نکاتی درباره مسئولیت نگهداری و حفظ لوازم انبار، حراست از خود انبار و یا خسارتهای وارد شده وجود دارد بهتر است در این قسمت مطرح شود.
هرچه توضیحات قرارداد کامل تر و جامع تر مطرح شوند و همه جانبه باشند برای طرفین قرارداد بهتر است. زیرا گاهی اوقات اختلافات بین موجر و مستاجر ناشی از عدم طرح کردن بسیاری از مسائل در ضمن قرارداد است. متن قرارداد میبایست به صورت واضح و با ادبیاتی نوشته شود که برای هر دو طرف کاملا قابل درک و فهم باشد و هیچ گونه ابهاماتی در بندها و متون داخل قرارداد نباید وجود داشته باشد.
برای موفقیت در هر کاری میبایست در ابتدا با اصول و مبانی کار آشنا شوید و انبارداری نیز از این قاعده مستثنا نیست. بنابراین بهتر است به نکات و مسائلی که در این رابطه وجود دارند آشنا باشید تا بعد از اجاره انبار بتوانید به صورت حرفهای مسائل داخلی انبار را مدیریت کنید. در ادامه مقاله به بیان وظایف انباردار و ذکر توانمندیهای کارگران میپردازیم.
- اگر شغل شما انبارداری است میبایست از توانایی جسمی خوبی برخوردار باشید تا برای جا به جایی و انتقال وسایل سنگین دچار مشکل نشوید.
- محل تخلیه کالا را باید قبل از رسیدن بار به انبار کاملا تمیز و آماده کنید.
- بعد از تحویل کالا رسید دریافت کنید و مشخصات کالایی را که قرار است در انبار ذخیره کنید را ضبط و نگهداری کنید.
- اگر کالای ذخیره شده در انبار شامل مواد غذایی، دارو و یا کالایی میشود که ممکن است در مدت طولانی فاسد شود میبایست به طور منظم انبار را بررسی کنید و از سلامت کالاهای انبار شده اطمینان حاصل کنید. در صورت مشاهده خرابی در کالا آن را از انبار خارج کنید. همین طور در مورد میوهها اگر قسمتی از آنها خراب است آنها را از بقیه میوه ها جدا کنید و از نگهداری آنها در انبار خودداری کنید.
- تعداد اجناس وارد شده به انبار و همین طور تعداد کالاهای خارج شده از انبار را همراه با مشخصات آنها، قفسه مورد نظر برای نگهداری آنها و کد کالا ثبت کنید.
- کلیه اسناد و مدارک مربوط به کالاهای دریافت شده و یا ارسال شده را بایگانی کنید.
- با توجه به اینکه هر انباری کاربری مخصوص به خود را دارد کارگران بایستی به اصول کار در انبار و تجهیزات آن آشنا باشند. به طور مثال از نحوه منجمد کردن و یا گرم کردن مواد غذایی آگاهی داشته باشند و به راحتی بتوانند از لوازم و وسایل موجود در انبار استفاده کنند.
- کلیه اصول بهداشتی را در مورد تحویل کالا، نگهداری و بسته بندی آن رعایت کنید. نظافت را در محیط داخلی و همین طور فضای بیرونی انبار حفظ کنید و در فواصل زمانی منظم نسبت به ضد عفونی کردن کامل لوازم و محیط نگهداری کالاها اقدام کنید.
- لوازم و ابزار کار را در محل مناسب و در دسترس قرار دهید تا در مواقع لزوم بتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید.
- کالاها و اقلام موجود در انبار را به صورت مجزا بر اساس نوع، حجم و جنس آنها دستهبندی و انبار کنید.
- کیسههای حاوی مواد غذایی مانند برنج را به صورت انبوه بر روی یکدیگر قرار ندهید و اجازه دهید هوا از بین کیسه ها عبور کند.
- با سیستم گردش موجودیLIFO و FIFO آشنایی داشته باشید.
- با مباحث لجستیکی در ارتباط با انبار آشنایی داشته باشید.
- به روش های کد گذاری کالا و انواع سندهای انبار آشنایی داشته باشید.
- توانایی کار با کامپیوتر را داشته باشید و به نرم افزار انبارداری مسلط باشید.
- تمام مراحل تحویل کالا و نگهداری آن را از ابتدا تا پایان، کنترل و نظارت کنید.
- در مراحل انبارداری بهینه و اقتصادی عمل کنید.
- با کلیه واحدهای انبار هماهنگ شوید و با آنها ارتباط برقرار کنید.
- اگر شما کارکنان را سرپرستی میکنید برای آموزش و ارتقاء سطح مهارت آنها اقدام کنید.
- از محل انبارها، همین طور شرایط و موقعیت فیزیکی آنها آگاهی کامل داشته باشید تا بتوانید برای ذخیره کردن کالاها بهترین تصمیم گیری را انجام دهید.